Warning: Undefined property: Settle_Woocommerce::$testbed_token in /home/svijetco/muzejcokolade.hr/wp-content/plugins/settle-woocommerce-gateway-master/classes/settle-woocommerce.php on line 87
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/svijetco/muzejcokolade.hr/wp-content/plugins/settle-woocommerce-gateway-master/classes/settle-woocommerce.php:87) in /home/svijetco/muzejcokolade.hr/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1723
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/svijetco/muzejcokolade.hr/wp-content/plugins/settle-woocommerce-gateway-master/classes/settle-woocommerce.php:87) in /home/svijetco/muzejcokolade.hr/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1723
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/svijetco/muzejcokolade.hr/wp-content/plugins/settle-woocommerce-gateway-master/classes/settle-woocommerce.php:87) in /home/svijetco/muzejcokolade.hr/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1723
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/svijetco/muzejcokolade.hr/wp-content/plugins/settle-woocommerce-gateway-master/classes/settle-woocommerce.php:87) in /home/svijetco/muzejcokolade.hr/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1723
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/svijetco/muzejcokolade.hr/wp-content/plugins/settle-woocommerce-gateway-master/classes/settle-woocommerce.php:87) in /home/svijetco/muzejcokolade.hr/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1723
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/svijetco/muzejcokolade.hr/wp-content/plugins/settle-woocommerce-gateway-master/classes/settle-woocommerce.php:87) in /home/svijetco/muzejcokolade.hr/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1723
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/svijetco/muzejcokolade.hr/wp-content/plugins/settle-woocommerce-gateway-master/classes/settle-woocommerce.php:87) in /home/svijetco/muzejcokolade.hr/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1723
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/svijetco/muzejcokolade.hr/wp-content/plugins/settle-woocommerce-gateway-master/classes/settle-woocommerce.php:87) in /home/svijetco/muzejcokolade.hr/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1723
{"id":2365,"date":"2021-05-20T12:31:47","date_gmt":"2021-05-20T12:31:47","guid":{"rendered":"http:\/\/muzejcokolade.hr\/?p=2365"},"modified":"2021-08-18T12:00:07","modified_gmt":"2021-08-18T10:00:07","slug":"univerzalni-recept-za-tekucu-cokoladu-iz-17-st-preporuka-antonija-colmenera-za-prezaposlene","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/muzejcokolade.hr\/univerzalni-recept-za-tekucu-cokoladu-iz-17-st-preporuka-antonija-colmenera-za-prezaposlene\/","title":{"rendered":"Univerzalni recept za teku\u0107u \u010dokoladu iz 17.st."},"content":{"rendered":"
Univerzalni recept za teku\u0107u \u010dokoladu iz 17.st.: preporuka Antonija Colmenera za prezaposlene<\/strong><\/p>\n
Jeste li se ikada zapitali koja je definicija prezaposlenog \u010dovjeka u 17.stolje\u0107u? Koliko je jedan kralj dnevno potpisao zakonskih akata? Koliko su ugledni suci i odvjetnici imali parnica svaki dan? Ili pak, koliko su iskusni lije\u010dnici imali svakida\u0161njih operacija?<\/p>\n
Ako ste posjetili Muzej \u010dokolade Zagreb, znate da je ova gore spomenuta europska elita u\u017eivala u \u010dokoladi. Me\u0111utim, jesu li uistinu imali dovoljno slobodnog vremena u neometanom u\u017eivanju? \nOdgovori na ova pitanja le\u017ee u traktatu Antonija Colmenera o \u010dokoladi iz 17. stolje\u0107a. Svi ovi spomenuti svakodnevno su imali pune ruke posla, te bi se \u010desto njihovo opu\u0161tanje u toploj \u010dokoladi svelo na nekoliko minuta na dan. No, da bi zadovoljili svoju brzinsku dnevnu antistres dozu \u010dokolade, morali su unaprijed pripremiti \u0161tapi\u0107e kakaove paste.<\/p>\n
Za izradu bili su potrebni slijede\u0107i sastojci:<\/p>\n
\n
100 zrna kakaa<\/li>\n
2 mahune duga\u010dkog crvenog papra<\/li>\n
1 \u0161aka anisa<\/li>\n
6 ru\u017ea iz Aleksandrije<\/li>\n
2 \u0161tapi\u0107a cimeta<\/li>\n
1 doza lje\u0161njaka i badema<\/li>\n
0.50 kg bijelog \u0161e\u0107era<\/li>\n<\/ul>\n
<\/p>\n
Kada bi ih pribavili, pripremili bi \u0161tapi\u0107e na slijede\u0107i na\u010din: \nSve sastojke trebalo je prvo osu\u0161iti. Zatim sastojke redom, jedan po jedan, samljeti u metateu: prvo cimet, crveni papar i anis, na kraju zrna kakaa. Sve sameljene sastojke stavili bi u jednu posudu, sjedinili ih sa velikom \u017elicom, te bi posudu stavili na zagrijan metate. Smjesu bi lagano mije\u0161ali, paze\u0107i da ne zagori. Kada se dobila jednoli\u010dna gotovo teku\u0107a masa, uzeli bi sa \u017elicom dio paste, stavili na papir, papir zarolali tako da pasta ispadne lagano van u obliku \u0161tapi\u0107a. \u0160tapi\u0107e bi zatim dobro uskladi\u0161tili na hladnom i tamnom mjestu do upotrebe.<\/p>\n
Nakon \u0161to su unaprijed napravljeni \u0161tapi\u0107i, u \u010dokoladi se moglo brzinski u\u017eivati bilo kad. Sve \u0161to su trebali je zagrijati malo vode. Nakon toga, uzeli bi unaprijed pripremljeni \u0161tapi\u0107 kakao paste sa za\u010dinima, smrvili ga i stavili u manju posudu. Dodali bi u to \u0161e\u0107er, te zagrijanu vodu. Sve bi pomije\u0161ali s molinetom, te popili s pjenom u kratkoj pauzi. \nA po\u0161to ste i vi sigurno prezaposleni iskoristite slobodnu nedjelju, zasu\u010dite rukave i pravac u kuhinju napraviti \u010dokoladne \u0161tapi\u0107e, zahvalit \u0107ete nam kasnije.<\/p>\n
Martina Hukavec Vla\u0161i\u0107, mag. hist.<\/strong>, 20.06.2021.<\/p>\n
<\/p>\n
*Tekstovi i sadr\u017eaji na web stranici www.muzejcokolade.hr su autorska djela i ne smiju se kopirati ili reproducirati za bilo kakvu upotrebu (komercijalnu ili nekomercijalnu) bez izri\u010dite pismene suglasnosti poduze\u0107a Svijet \u010dokolade d.o.o.<\/em><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"
Univerzalni recept za teku\u0107u \u010dokoladu iz 17.st.: preporuka Antonija Colmenera za prezaposlene Jeste li se ikada zapitali koja je definicija prezaposlenog \u010dovjeka u 17.stolje\u0107u? Koliko je jedan kralj dnevno potpisao zakonskih akata? Koliko su ugledni suci i odvjetnici imali parnica svaki dan? Ili pak, koliko su iskusni lije\u010dnici imali svakida\u0161njih operacija? Ako ste posjetili Muzej […]<\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":2367,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"_et_pb_use_builder":"","_et_pb_old_content":"","_et_gb_content_width":""},"categories":[6],"tags":[],"yoast_head":"\n
Univerzalni recept za teku\u0107u \u010dokoladu iz 17.st. | Muzej \u010dokolade Zagreb<\/title>\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\n\t\n\t\n\t\n\n\n\n\t\n\t\n\t\n