Ovaj čokoladni desert vam preporučamo za trenutke kad imate vremena za jedan desert a imate puno ljudi za poslužiti. Bogat je i zasitan i zato su dovoljne prilično male porcije pri serviranju.
Sastojci za koru:
- 150 g oštrog brašna
- 100 g glatkog brašna
- 30 g šećera
- prstohvat soli
- 125 g maslaca
- 1 jaje
Sastojci za kremu:
- 240 ml slatkog vrhnja
- 120 ml mlijeka
- 250 grama tamne čokolade (naš prijedlog – ChocoVix 70%)
- 2 žlice šećera
- prstohvat soli
- 2 jaja
Prvo napravite koru za tart, pomiješajte u posudi obje vrste brašna, šećer, sol, maslac i jaje i sve zajedno kratko mijesite da dobijete glatko tijesto. Razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini na veličinu vašeg kalupa, da bude taman toliki da pokrije stijenke kalupa do vrha. Ohladite u frižideru dok vam se pećnica ne ugrije na 200°C i zatim pecite oko 15 min.
Izvadite pečenu koru i smanjite temperaturu na 160°C. Korica treba biti blago žuta, imajte na umu da će se kasnije ponovno peći s kremom.
Kremu pripremite tako da vrhnje i mlijeko zagrijete na štednjaku taman do vrenja (neka ne zakipi) i time prelijte čokoladne kapljice. S pjenjačom miješajte čokoladu dok se ne rastopi u vrhnju. Neka se malo ohladi a potom u tu smjesu umiješajte ranije smiksani žutanjak sa šećerom i soli. Sve sjedinite kratko miješajući i ulijte u spečenu koru. Pecite oko 20 minuta. Krema će biti još uvijek dosta rijetka ali će se stisnuti dok se hladi. Hladite ga u frižideru nekoliko sati, ali ga poslužite na sobnoj temperaturi. Poslužite sa tučenim slatkim vrhnjem i karamelom po želji.
Ako sebi, svojoj obitelji i prijateljima želite servirati samo vrhunske sastojke, čokoladu za pripremu slastica možete kupiti i u našoj muzejskoj trgovini.
Ružica Božić Cerovac, 25.07.2021.
*Tekstovi i sadržaji na web stranici www.muzejcokolade.hr su autorska djela i ne smiju se kopirati ili reproducirati za bilo kakvu upotrebu (komercijalnu ili nekomercijalnu) bez izričite pismene suglasnosti poduzeća Svijet čokolade d.o.o.