Select Page

Kakaov maslac ima neraskidivu vezu s čokoladom, ali kako sve to ima veze s kozmetikom?

Piše: Maja Gašparić, fitoterapeutkinja i vlasnica Biljarica obrta

Mislim da nema osobe na svijetu koja nije probala kakao maslac, jer je sastavni dio svake čokolade. Glavni je sastojak bijele čokolade jer u bijeloj čokoladi nema kakao praha.

 

I sve se pitate kako se onda našao kakao maslac u kozmetici?
Kakao maslac je na sobnoj temperaturi je krutnina, ali se topi u dodiru s ljudskom kožom jer mu je talište na temperaturama do 40 °C, idealno na 36 °C. Zato se na početku prvo koristio u farmaceutskoj industriji za proizvodnju vagitorija i supozitorija (čepića).
Od svih maslaca ima najstabilniju strukturu te se teško kvari i ima duži rok trajanja. Time pomaže nastanku i odražava stabilnost raznih kozmetičkih pripravaka. Kakao maslac je jedan od glavnih sastojaka u izradi prirodnih sapuna jer daje čvrstoću i vlagu koži.

 

Prednosti kakao maslaca za kožu:
• Dubinski hidratizira kožu te obiluje visoko zasićenim masnim kiselinama – sadrži oleinsku, palmitinsku i stearinsku kiselinu,
• Djeluje kao snažan antioksidans – koji pomažu u borbi protiv oštećenja slobodnih radikala, što može uzrokovati starenje kože, tamne mrlje i kožu bez sjaja,
• Umanjuje nastanak strija – vlaži kožu i daje elastičnost,
• Za njegu kože tijela – ne kod kože sklone aknama,
• Hrani oštećenu kosu – pomaže pri njenom obnavljanju.

 

Napravila sam par jednostavnih recepata koje možete napraviti doma.
Koristi kao glavni sastojak balzama za usne jer stvara barijeru koja će zaštititi usne od gubitka vlage.

 

Kakao maslac balzam za usne – za svakodnevnu njegu usana

Sastojci za 10 ml:
● 2g pčelinjeg voska ili zamjena neki biljni vosak
● 4g kakao maslaca
● 4g kokos maslaca ili shea maslac
● 3 kapi eteričnog ulja slatke naranče
U vatrostalnu čašu odmjerite sastojke: pčelinji vosak, kakao maslac i kokos maslac. Otopite sastojke u vodenoj kupelji, na laganoj vatri. Otopljenu smjesu izvadite iz vodene kupelji te ju promiješajte da se malo ohladi. U tako pripremljenu smjesu ukapajte eterično ulja slatke naranče. Smjesu promiješajte i ulijte u pripremljenu, prethodno dezinficiranu ambalažu (dovoljno ju je dezinficirati 70%-tnim alkoholom).

Kakao maslac odlično njeguje kožu, ovaj maslac ne sadrži UV zaštitne filtere te ga koristite radije nakon sunčanja jer njeguje, sprječava dehidraciju, umiruje i obnavlja kožu nakon sunčanja. Ako ste skloni aknama nemojte ga koristiti na licu i dijelovima tijela gdje imate akne.

Kakao pločica za suhu kožu – za svakodnevnu njegu tijela

Sastojci za 30 ml:
● 30g kakao maslaca
● 5 kapi eteričnog ulja geranija ili prave lavande
U vatrostalnu čašu odmjerite kakao maslac. Otopite u vodenoj kupelji, na laganoj vatri. Otopljenu smjesu izvadite iz vodene kupelji te ju promiješajte da se malo ohladi. U tako pripremljenu smjesu ukapajte eterično ulja geranija ili prave lavande. Smjesu promiješajte i ulijte u pripremljenu, prethodno dezinficiranu silikonski kalup – oblik prema vašoj želji (dovoljno je dezinficirati 70%-tnim alkoholom).

Jedna od malih životnih radosti je miris čokolade koji nam odmah vrati osmjeh na lice. Da nam taj miris digne raspoloženje možemo uživati u pjenušavim kuglama za kupanje s kakao maslacem.

 

 

Pjenušava kugla za kupanje – kućni wellness – čokolada i naranča

Created by pvproductions – www.freepik.com

Sastojci za 1 kuglu:
• 50g sode bikarbone
• 25g limunske kiseline
• 25g jadranske soli
• 25g škroba
• 5g kakao maslaca
• 5g kakao praha
• 5-10g vode/alkohola
• 10 kapi eteričnog ulja slatke naranče

U velikoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke. Kako biste se riješili grudica u smjesi, možete ih razbiti prstima. Limunska kiselina ima tendenciju skidanja laka s noktiju, stoga nosite rukavice kako biste zaštitili svoju manikuru. Dobro promiješajte sastojke. Dodajte kakao maslac u vatrostalnu čašu i rastopite u vodenoj kupelji. Rastopljenu smjesu maslaca dodajte u suhe sastojke i rukama dobro promiješajte sve sastojke. Sada dodajte eterično ulje slatke naranče. Opet sve dobro promiješajte rukama. Sada dodajte alkohol ili vodu malo po malo (najbolje sa špricalicom). Testirajte konzistenciju mješavine smjese. Savršena konzistencija slična je mokrom pijesku koji drži oblik kada se stisne. Ako je presuho, jednom rukom pošpricajte smjesu alkoholom ili vodom, a drugom pomiješajte. Nastavite prskati dok smjesa ne zadrži oblik kada se stisne.
Napunite dvije polovice kalupa, nježno utisnuvši smjesu u svaku kako bi zadržale oblik. U sredinu svake polovice kalupa nanesite malo dodatne smjese. Obrišite prah koji je ušao u šavove kalupa, spojite ušice na svakoj strani prema gore i pritisnite zajedno. Kako biste izbjegli bilo kakve nedostatke, pazite da usmjerite pritisak na rubove kalupa, a ne na sredinu. Nastavite puniti kalupe za kugle za kupanje dok smjesa ne nestane.
Ostavite kugle za kupanje da se osuše i stvrdnu u kalupima 24 sata. Zatim ih pažljivo izvadite iz kalupa te su spremne za korištenje. Ovakve kugle stavite na suho mjesto te ih koristite koliko želite. Za jedno kupanje je dovoljno 100-120g.

 

Maja Gašparić, fitoterapeutkinja i vlasnica Biljarica obrta, 05.04.2022.

 

*Tekstovi i sadržaji na web stranici www.muzejcokolade.hr su autorska djela i ne smiju se kopirati ili reproducirati za bilo kakvu upotrebu (komercijalnu ili nekomercijalnu) bez izričite pismene suglasnosti poduzeća Svijet čokolade d.o.o.

Podijeli sadržaj s prijateljima

Još recepata