Select Page

Božićne igračke iz tvornice čokolade

Adventska izložba „Božićne igračke iz tvornice čokolade“

U sjećanjima na Božić posebno mjesto zauzimaju i igračke i čokolada. Zato se u Muzeju čokolade Zagreb od 01.12.2021. do 09.01.2022. održavala prigodna izložba „Božićne igračke iz tvornice čokolade“ autora Marka Španjola. Proizvođači čokolade su diljem svijeta još u 19. stoljeću počeli igračke spajati s čokoladama te ih tako učinili posebnim poklonima.

Preko stotinu godinu dana stare limene čokoladne automate proizvođača Stollwerck kojima su se igrala djeca u Njemačkoj. Ili ručno oslikane olovne figurice koje je engleski Cadbury darivao najmlađima između dva svjetska rata. Posebne edicije Kinder jaja s kraja 20. stoljeća s figuricama jaslica. I ukrasi za bor američkog Hershey’sa. Sličice za skupljanje, od francuskog Guérin-Boutrona i Benier du Mansa do njemačkog Stollwercka – sve je bilo dio ove jedinstvene izložbe.

Čokoladne igračke iz Hrvatske

Posebno mjesto su naravno zauzeli brojni predmeti iz Hrvatske. Vrijedi istaknuti Kraš koji je desetljećima stvarao različite šarene ukrase za bor. Te Kandit, koji je uz čokolade darivao društvene igre. A svi će se sjetiti i vlakića i šablona za crtanje iz Kraš Expressa. Hrvatske tvornice čokolada su znale napraviti i posebno atraktivne prigodne ambalaže koje se moglo razgledati u galeriji Muzeja.

Zahvaljujemo se g. Igoru Novakoviću i Retroteci na ustupanju dijela svoje kolekcije ambalaže za potrebe realizacije ove izložbe.

Podijeli sadržaj s prijateljima

Pročitajte još članaka