Select Page
Obilazak uz degustaciju

O nama

Ideja za Muzej čokolade Zagreb rođena je nakon obiteljskog posjeta jednom europskom muzeju čokolade.

Po izlasku iz muzeja naša, tada 11-godišnja, kći izgovorila je poražavajuću rečenicu: “Ovo je bilo tako dosadno”.

Osmosatno putovanje automobilom do našeg doma iskoristili smo za razgovor o tome što bismo voljeli vidjeti u jednom takvom muzeju. Razmišljali smo o očekivanjima našeg gotovo četverogodišnjeg sina, pa sve do naših očekivanja kao roditelja. Spominjali smo više interaktivnog sadržaja, lakše dostupne povijesne informacije, atraktivniju ponudu degustacije čokolade, jedinstvenu priču koja treba biti jasna.

Sve smo sveli na nekoliko zaključaka: svi smo željeli imati cjelovito iskustvo, udovoljavajući svim svojim osjetilima i slijediti zadanu nit vodilju kroz priču o povijesti čokolade. Željeli smo biti odvedeni na putovanje, slušati prašumu kad smo razgovarali o Aztecima, sjediti na baroknoj sofi kad bismo učili o receptima vruće čokolade na europskim dvorovima i uživati u rubi čokoladi pri ulasku u 21. stoljeće.

Zašto je ovo važno? Jer ilustrira ideju koja stoji iza Muzeja. Cilj Muzeja čokolade Zagreb je biti i edukativan i zabavan, pružati informacije, kulturu i znanje na način koji neće biti dosadan i pretenciozan.

Želimo angažirati naše posjetitelje da uistinu zarone u novi i uzbudljivi svijet. Muzej čokolade Zagreb prije svega je mjesto rasta svih svojih dionika – i posjetitelja i zaposlenika. Cilj je da svi oni samoinicijativno stvore interes o čokoladi. Djeca bi trebala ispričati svojim prijateljima o zabavi koristeći metate za mljevenje zrna kakaa, odrasli bi trebali podijeliti djeliće trivijalnosti sa svojim kolegama, roditelji bi trebali biti zadovoljni što su svoju djecu izložili kvalitetnom sadržaju.

Muzej čokolade Zagreb bavi se izgradnjom nove generacije “kulturnih potrošača”, posjetitelja koji su zahtjevni, koji imaju malo slobodnog vremena. Naš je zadatak ponuditi im obogaćujuće iskustvo koje će biti vrijedno njihovog vremena.

Ružica & Domagoj

Misija Muzeja čokolade Zagreb

Naša je misija obogatiti posjetitelje i zaposlenike vodeći ih na putovanje svijetom čokolade, uranjajući ih u njegove kulturne, povijesne i društvene aspekte, stvarajući tako iskustvo za sva osjetila. Nakon takvog iskustva svi bi trebali biti ispunjeni te otići kući s osmijehom jer su se dobro zabavili, kulturno obogatili i dodatno obrazovali.

Vizija Muzeja čokolade Zagreb

Naša je vizija ponuditi formativno iskustvo svim našim dionicima, približavajući muzeje, kulturu i obrazovanje novoj generaciji posjetitelja. Želimo pokazati da kultura i obrazovanje mogu biti zabavni, dostupni i poželjni svima.