Select Page

Čoko – Pojmovnik

Bijela, tamna ili ruby čokolada – pojmovi su koje već jako dobro znate, no ovdje se krije još čitavo carstvo fraza i pojmova iz svijeta čokolade za koje ste možda čuli, a možda ćete tek sada otkriti…

A

Academy of Chocolate Awards

Akademija čokolade neovisno je tijelo koje promiče pravu čokoladu kroz suradnje s proizvođačima i trgovcima podižući svijest o ulozi koju čokolada igra u ukupnoj dobrobiti društva. Akademija potiče održivu i etičnu proizvodnju i pruža obrazovne mogućnosti. Prestižne nagrade Academy of Chocolate pokrenute su 2005. godine. Nastoje identificirati, prepoznati i predstaviti najtalentiranije svjetske proizvođače čokolade i njihove vrhunske čokolade.

Arriba Nacional

Rijetka vrsta kakaovca koja raste isključivo u Ekvadoru. Smatra se jednom od najboljih i najstarijih sorti, te je osnova za izradu nekih od najcjenjenijih čokolada (poput ekvadorskog To’aka i hrvatskog Tamana).

Azteci

Azteci, posljednje i najpoznatije pleme iz niza starih meksičkih civilizacija. U 15. i 16. stoljeću vladali su velikim carstvom u južnom Meksiku: Prema njihovoj vlastitoj predaji, potječu s otoka Aztlana u sjevernom Meksiku. U povijesti se Azteci javljaju kao nomadski lovci oko XII. st., u doba raspadanja nekoć moćne države Tolteka. Prema jednoj pretpostavci, Azteci su tijekom 12. st. došli u Meksiko i 1325. osnovali na otoku, usred jezera Tezcuco, svoju naseobinu Tenochtitlán (na tom je mjestu danas grad México).

Nepovezanost osvojenih teritorija i neprijateljstvo pokorenih plemena, uz posvemašnju nepripremljenost Azteka da se suoče s ambicioznim, beskrupuloznim i gramzljivim europskim osvajačima, dovela je do toga da ih je Hérnan Cortés, iskrcavši se kod Veracruza 1519., vrlo brzo svladao. Uz poljodjelstvo (uzgoj kukuruza, kakaa, duhana, pamuka) bili su razvijeni obrti (obradba bakra, bronce, zlata, srebra) i trgovina. Domaće životinje nisu poznavali (osim psa). Jedino prometno sredstvo bili su čamci. Kola i željezo upoznali su s dolaskom Europljana. U kulturi Azteka odražavali su se utjecaji podjarmljenih plemena, osobito Tolteka. Visoko je bila razvijena umjetnost, naročito arhitektura.

Poznavali su slikovno pismo i kalendarski sustav. Vjerske predodžbe velikim su dijelom također preuzeli od Tolteka. Glavno božanstvo bio je bog rata i sunca; bogovima su prinosili ljudske žrtve. Na području Meksika živi oko 750 000 potomaka Azteka; pretežno su poljodjelci i industrijski radnici. Čokoladu su konzumirali kao hladan napitak, začinjen s čilijem i medom. Zrno kakaa su osim toga koristili i kao novac.

B

Barry Calebaut

Barry Callebaut sa sjedištem u Švicarskoj nastao je spajanjem belgijskog proizvođača čokolade Callebaut i francuskog proizvođača čokolade Cacao Barry 1996. Danas je Barry Callebaut Group najveća tvornica čokolade i čokoladnih proizvoda na svijetu.

Bean-to-bar čokolada

Čokolada koju je isti proizvođač napravio od zrna kakaa do krajnjeg proizvoda, ne koristeći gotove kuverture.

Belanda/Kerafat

Svijetla hibridna zrna kakaa koja se uzgajaju u Papui, najistočnijem dijelu Indonezije. Riječ je o rijetkim zrnima kakaa koje koristi održiva kompanija Original Beans.

Belcolade

Belcolade je brend belgijske čokolade sa sjedištem u Erembodegemu. Izrađuje na tradicionalan način od najfinijih sastojaka iz čitavog svijeta. Dio je međunarodne Puratos grupe te je jedan od najvećih chocolate makera u svijetu.

Beniano

Samonikli kakaovac koji raste u Boliviji. Ima relativno male plodove čija su zrna slatka te imaju orašasti i voćni okus.

Blended čokolada

Čokolada koja se izrađuje od mješavine raznih vrsta kakaovca ili od zrna kakaa s različitim porijeklom.

Bijela čokolada

Čokolada koja se sastoji od šećera, mlijeka u prahu, kakaovog maslaca i emulgatora. Udio čokolade (kakaovog maslaca) je minimalno 20%. Ne sadrži suhu tvar kakaa (kakaov prah) što čini osnovnu razliku u odnosu na mliječnu čokoladu.

C

Cargill

Cargill je američka privatna, globalna, prehrambena korporacija sa sjedištem u Minnetonki, Minnesota, osnovana 1865. godine. Između ostalog proizvode i distribuiraju i čokoladu čineći ih jednim od najvećih chocolate makera u svijetu.

Chocolate maker

Osoba (fizička ili pravna) koja od zrna kakaa proizvodi čokoladne proizvode (od zrna do kuverture).

Chozen

Hrvatski brend čokoladnih bombona iza kojeg stoji Dražen Zeljković. Specifični su po raznim originalnim kombinacijama okusa i najmodernijim tehnikama.

Chuao

Selo na sjeveru Venezuele u kojem od 1591. uzgajaju autentične sorte kakaa poput Criolla.
Chuao zrna uz Porcela Blanca smatraju se jednima od najkvalitetnijih i najskupljih u Venezueli. Kilogram postiže između 9 i 13 američkih dolara.

Coconut cup

Šalice od ljuske kokosovog oraha veoma su popularne u zapadnoj Europi tijekom 15. i 16. stoljeća. Naslanjaju se na tradiciju izrade drvenih čaša i šalica, a popularnost kokosove ljuske potječe od neobičnih uvjerenja kako takve šalice mogu neutralizirati otrove u piću.

Cortés, Hernàn (1485. – 1547.)

Španjolski konkvistador, istraživač, pustolov i kolonizator zaslužan za ekspanziju kakaa u Europi. Početkom 16. st. sudjeluje u osvajanju Kube pod Diegom Velazquezom de Cuellarom. Nakon brojnih sukoba s drugim indijanskim plemenima, od kojih su mnogi postali njegovi saveznici, Cortés je svladao otpor Azteka te krenuo prema unutrašnjosti, osnovao Veracruz i konačno ušao u grad Tenochtitlán (danas México City) gdje je zarobio cara Montezumu II. Od Azteka je naučio kako se priprema napitak od kakaovca koji se potom, uz prilagodbe, počeo koristiti na dvorovima diljem Europe.

Craft čokolada

Craft čokolada je čokolada koja se izrađuje od sirovih zrna kakaa u potpuno kontroliranim uvjetima. Craft čokolada proizvodi se u malim serijama, s jakim naglaskom na kvalitetu.

Criollo

Jedna od tri najraširenije vrsta kakaovca. Izvorno iz Srednje i Južne Amerike, često se navodi kao najcjenjenija vrsta kakaa.

Cvjetanje čokolade

Bijeli sloj na čokoladi koji nastaje iz dva razloga:
A) Šećerno cvjetanje događa se kada površina čokolade postane vlažna. Vlaga otapa šećer, a kada se čokolada osuši kristali šećera ostaju na njenoj površini. Ova pojava obično je posljedica nepravilnog skladištenja, primjerice čuvanja čokolade na toplom mjestu zbog čega se njena površina počinje rositi.
B) Masno cvjetanje događa se kada mast iz čokolade izbija na površinu. Čuvanje čokolade na toplome može pokrenuti ovu pojavu, kao i velike temperaturne promjene.
Čokolada koja ima bijeli sloj nije nužno pokvarena ali je njezina tekstura izmijenjena što utječe na okus.

Č

Čokolada s rižom

Spoj čokolade i ekspandirane riže. Prva čokolada s rižom na svijetu je Mikado, nastala u požeškom Zvečevu.

Čokoladni liker

Kruta ili tekuća masa dobivena mljevenjem zrna kakaa uz zagrijavanje. Sastoji se od 100% kakaa (suhe tvari kakaa i kakao maslaca), te ga se time može smatrati čistom čokoladom. Ne sadrži niti šećer, niti alkohol. Može se kušati u Muzeju čokolade Zagreb.

Čokolatijer (zanimanje)

Osoba koja proizvodi čokolade i čokoladnu konfekciju (poput pralina) od ranije napravljene čokolade (čokoladne kuverture).

Čokolatijer (predmet)

Predmet iz kojeg se čokoladni napitak poslužuje u šalice. Po izgledu nalikuje čajniku od kojeg se razlikuje po kratkom i širokom lijevku i često ugrađenom molinetu.

Ć

D

Degustacija

Proces ocjenjivanja hrane i pića osjetilima vida, njuha, opipa i okusa. Zove se još i “kušanje” ili “probanje”. Fokus nije na činu jedenja ili pijenja, nego u svjesnoj konzumaciji da bi se postiglo maksimalno iskustvo okusa i aroma.

Đ

E

Emulgatori

Supstance koje smanjuje površinski napon. Kod proizvodnje čokolade pomažu pri vezivanju suhe tvari kakaa, šećera i mlijeka s kakao maslacem. Pojačano se koristi radi smanjenja udjela kakao maslaca, što pojeftinjuje proizvodnju, nekada nauštrb kvalitete.

F

Fairtrade

Pravedna trgovina ili Fairtrade je naziv za oblik nadzirane trgovine pri kojoj su cijene za proizvode koje se plaćaju proizvođačima obično više od cijena na svjetskom tržištu. Na taj način se proizvođačima želi omogućiti veći i pouzdaniji prihod u odnosu na konvencionalnu trgovinu. Iako je ideja iza ovog modela pozitivna, je ipak prate kontroverze i kritike.

Forastero

Jedna od tri najraširenije vrste kakaovca. Vrlo je otporan, tako da se proširio svugdje gdje raste kakao. Čini do 90% svjetske proizvodnje. Uglavnom se smatra manje kvalitetnim od ostalih, no ima svojih podvrsta koje spadaju među najtraženije sorte.

Fry's

Bristolski Fry’s je engleski proizvođač čokolade koji 1847. razvija prvu pločicu čokolade, ponovno spajajući ranije razdvojenu suhu tvar kakaa i kakaov maslac. Proizvod naziva “Chocolat Délicieux à Manger”. Početkom 20. stoljeća poduzeće postaje dio poduzeća Cadbury, a 2010. se gasi nakon što Kraft Food preuzima Cadbury.

G

Ganache

Mješavina čokolade i vrhnja koja se koristi za punjenje trufflea, čokoladnih bombona i drugih slastica.

H

Hershey, Milton S.

Milton Snavely Hershey bio je američki čokolatijer, poduzetnik i filantrop. Pokrenuo je “Hershey Chocolate Company” 1894. Uz proizvodni pogon stvara utopijski grad za svoje djelatnike, s vlastitom bankom, javnim prijevozom, robnom kućom, bolnicom, crkvama, zoološkim vrtom, luna parkom, hotelom, golf terenom, školama, dobrovoljnim vatrogasnim društvom, parkovima i kinima, čak i sirotištem.

Mlijeko proizvodi na vlastitim farmama u Pennsylvaniji, a šećer kultivira u Kubi gdje diže drugi “Hershey-grad”. Kubanski Hershey’s čak dobiva vlastitu željeznicu koja vozi i danas. Iako njegova čokolada nikada nije bila na glasu kao vrhunska, Milton Hershey ipak je zaslužio posebno mjesto u povijesti čokolade. Osim što je bio genijalan organizator i marketinški inovator, iskazao se i kao istinski filantrop među industrijalcima. Upravo je on bio inspiracija za lik Willyja Wonke.

Hershey’s je i danas jedan od najvećih američkih proizvođača čokolade. Globalno su poznati po proizvodima kao npr. Reese’s i Hershey’s Kisses.

Hispaniola

Vrsta kakao praha koji se dobivao od kakao zrna iz Dominikanske Republike, točnije s karipskog otoka Hispaniola.

I

International Chocolate Awards

International Chocolate Awards je neovisno natjecanje koje prepoznaje izvrsnost u proizvodnji vrhunske čokolade i u proizvodima od vrhunske čokolade. Kao jedino svjetsko potpuno neovisno međunarodno natjecanje u finoj čokoladi, podržavaju tvrtke koje proizvode vrhunsku čokoladu i male tvrtke i obrtnike koji rade s vrhunskom čokoladom. Pomažući tim tržištima da rastu i razvijaju se ova nagrada želi podržati poljoprivrednike koji uzgajaju vrhunski kakao.

International Cocoa Organisation ICCO

Međunarodna organizacija za kakao (ICCO) međuvladina je organizacija osnovana 1973. godine pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda. Djeluje u okviru uzastopnih međunarodnih sporazuma o kakau.

Organizaciju čini 51 zemlja članica, od čega su 22 zemlje izvoznice kakaa i 29 zemlje uvoznice kakaa. Te države članice zajedno predstavljaju 92% svjetskog izvoza kakaa i 80% svjetskog uvoza kakaa.

J

K

Kakao maslac

Kakao maslac, koji se naziva i ulje teobrome, blijedo je žuta, jestiva mast ekstrahirana iz zrna kakaa. Od njega se izrađuje čokolada, kao i neke masti, kozmetički i farmaceutski pripravci. Kakao maslac ima okus i aromu. Točka topljenja mu je neposredno ispod temperature ljudskog tijela.

Kandit

Kandit d.o.o. je osječka konditorska industrija koja se bavi proizvodnjom čokolade, bombona i krem proizvoda. “Prva osječka tvornica kandita Kaiser i Stark” koja se bavila proizvodnjom bombona, vafla i slatkiša, osnovana je 1920. godine. Tvornica ubrzo kupuje licencu za proizvodnju čokolade od poznate bečke tvornice Pischinger te započinje sa proizvodnjom čokolade. Nakon Drugog svjetskog rata tvrtka nastavlja poslovati kao Gradsko poduzeće “Tvornica kandita i čokolade”.

Končiranje

Končiranje je završni postupak u izradi čokoladne mase, tijekom kojeg se istodobno odvija niz međusobno neodvojivih fizikalnih i kemijskih procesa. Sam proces končiranja se provodi miješanjem i mljevenjem čokoladne mase u (izvorno) granitno posudi u obliku školjke (otuda naziv) na temperaturama višim od 50 ºC tijekom nekoliko sati. Proces končiranja otkrio je igrom slučaja Rodolphe Lindt 1879.

Kraš

Kraš je najstariji i najveći chocolate maker u ovom dijelu Europe. Osnovan 1911. pod nazivom “Union” ime “Kraš” dobiva nakon drugog svjetskog rata po imenu narodnog heroja Josipa Kraša, spajajući se s nizom manjih zagrebačkih tvornica i manufaktura. Poznat je po brendovima poput bajadere, griotta i životinjskog carstva.

L

Lecitin

Emulgator za kombiniranje vode i ulja. Biokemijski gledano spada u skupinu fosfatidilkolina, vrste fosfolipida. Dobiva se iz jaja ili soje. Hranjiv je i neotrovan, a koristi se kao dodatak hrani za osobe s oslabljenom funkcijom mozga. Služi kao pričuvni spoj kolina za sintezu acetilkolina.

Lindt, Rodolphe

Švicarski proizvođač čokolade, čokolatijer i izumitelj. Osnovao je švicarsku čokoladu Lindt i otkrio proces končiranja, izumio stroj za prešanje i druge postupke za poboljšanje kvalitete čokolade.

M

Mars

Franklin Clarence Mars, osnivač kompanije Mars, poznate po brojnim čokoladnim proizvodima i slatkišima, rođen je 1883. godine. Kompanija Mars pod njegovim sinom Forestom Marsom postaje svjetski gigant u proizvodnji čokolade i slatkiša poput čokoladice Bounty, Twix, Mars, Snickers i Milky Way, žvakačih guma Orbit, Hubba Bubba, Juicy Fruit i Winterfresh, sladoleda Dove te bombona M&M’s i Skittles. Danas je kompanija Mars treća najveća američka tvrtka koja je potpuno u privatnom, 100 % vlasništvu obitelji Mars (za razliku od dioničkih društava).

Maye

Maya ili Maja, skupina srodnih indijanskih naroda nastanjenih na nekim područjima Meksika, Gvatemale, Hondurasa i Belizea (Maya u užem smislu ili Jukateci, Lakandoni, Chortí, Quiché, Cakchiquel i dr.). Poljodjelci. Po vjeri su danas većinom katolici, iako je njihovo vjerovanje snažno prožeto elementima tradicionalne religije. Oblikovno razdoblje civilizacije Maya trajalo je od 500. pr. Kr. do 300. Na kulturu Maya velik utjecaj imala je olmečka civilizacija, primjerice u graditeljstvu i sustavu kalendara i brojeva, a iz toga se poslije razvio znatno savršeniji kalendar Maya. Jedni su od prvih korisnika čokolade. Konzumirali su je kao topli napitak.

Metate

Metate je vjerojatno najbitniji i najdugovječniji alat u proizvodnji čokolade. Služi za mljevenje zrna kakaa u što finiji prah. U pravilu se sastoji od dva kamena elementa – masivnog postolja (često tronožac od vulkanskog kamena) i bata. Ne postoji jasan podatak od kada se koristi (izvjesno je da predatira otkriće kakaa, te se na njemu mljelo i kukuruz), ali je znano da se prilikom proizvodnje čokolade koristio i u Europi sve do industrijske revolucije (neki talijanski čokolatijeri koristili su ga do kraja 20. st.). Specifično je da ga se koristi zagrijanog i klečeći na koljenima.

Mliječna čokolada

Kruta čokoladna poslastica koja sadrži kakao, šećer i mlijeko u prahu. Najpopularniji oblik čokolade u mnogim zemljama, mliječna čokolada prvotno se prodavala samo kao pločica čokolade, ali sada je dostupna u raznim drugim oblicima.

Molinet

Jednostavnija inačica molinilla koja se koristila u Francuskoj i bila je sastavni dio čokolatijera iz kojih se posluživao kakao.

Molinillo

Drvena pjenjača koja služi za dobivanje pjene na čokoladnim napitcima. Prvi puta se bilježi u 16. st. na području Srednje Amerike, s tim da do danas nije utvrđeno jesu li ga izumili domoroci (indijanska plemena, poglavito Azteke) ili došljaci (mahom španjolski konkvistadori). Sastoji se od drvene drške oko koje se nalazi tri ili više drvena prstena koji nisu fiksirani na dršci. Specifično je da su prsteni i drška izrezbareni iz istog komada drveta. Kako se radi s molinillom možete isprobati u Muzeju čokolade Zagreb.

Moustache cup

Posebno dizajnirana šalica namijenjena brkatim muškarcima. Moustache cup ima poseban dio s unutarnje strane šalice, porculanski naslon kojim se brk oblikovan voskom štitio od izravnog kontakta s toplinom i isparavanjem tekućine. Kroz otvor u naslonu ispijao se napitak. Ovu posebnu šalicu izumio je 1860. Britanac Harvey Adams. Brkovi su osobito bili popularni u viktorijanskom razdoblju kada se od vojnika zahtijevalo da ih imaju. Već u 20.-im i 30.-im godinama 20. stoljeća opada popularnost ovih šalica koje se polako vraćaju u modu zahvaljujući sve raširenijem trendu nošenja brkova i brada među mladima.

N

Nadalina

Solinski proizvođač začina, tvrtka Nadalina od 2013. postaje sve prepoznatljivija po proizvodnji čokolade. Nadalina proizvodi isključivo tamne čokolade, a prvi na svijetu su lansirali čokoladnu gramofonsku ploču koja svira.

Nestlé

Najveći prehrambeni koncern na svijetu, i najveći švicarski industrijski proizvođač čokolade. Osnovao ga je 1866. Henri Nestlé pod imenom “Farine Lactée Henri Nestlé S. A.”. Sudjelovao je u stvaranju prve mliječne čokolade.

Nibs

Komadići prženog kakao zrna bez ljuske.

O

Olmeci

Najstariji civilizirani narod iz Meksika koji je između 1200. i 400. pr. Kr. ili najkasnije 600. posl. Kr. živio u istočnomeksičkim nizinama Verakruza i Tabaska. Preteče su svih kasnijih meksičkih civilizacija i prepoznatljivi su po monolitnim kamenim glavama rasipanima po džungli. Glavna središta bila su im bila u La Venti (Tabasco) i San Lorenzo Tenochtitlan, Tres Zapotes i Laguna de los Cerros u Verakruzu. Dugo se vjerovalo da su upravo Olmeci prvi konzumirali čokoladu.

P

Peter, Daniel

Švicarac Daniel Peter proizveo je 1876. prvu mliječnu čokoladu koristeći Nestleovo mlijeko u prahu.

R

Rio Azul posuda

Posuda koja predstavlja jedan od najznačajnijih artefakata iz povijesti čokolade. Nađena je u mayanskom grobu anonimnog sredovječnog vladara iz druge polovice 5. stoljeća. Tri su posebnosti ove posude. Prvo, zanimljivog je oblika: spoj je posude i poklopca koji ujedno služi za nošenje.

Druga posebnost su hijeroglifi na kojima se izričito spominje kakao: “Posuda za pijenje za witik kakao, za koxom mul kakao”. Još nije poznato što je witik, a što koxom mul, no pretpostavlja se da je riječ o začinima. No zanimljivo je da je hijeroglif za kakao ovdje po prvi put jasno identificiran (češalj i riba), što ovu posudu čini presudnom u razumijevanju mayanskog pisma.

Treća je unutrašnjost. Kemijska istraživanja potvrdila su prisutnost teobromina i kofeina, što potvrđuje da se u toj posudi držala čokolada.

Rowntrees

Engleski proizvođač slatkiša, jedan od pionira u proizvodnji čokolade. Proizvodi najpoznatije engleske slatkiše, kao što su KitKat, Smarties, Aero, Fruit Pastilles, Black Magic i After Eight.
Henry Isaac Rowntree je 1862. u Yorku osnovao tvornicu, a 1869. mu se pridružio brat Joseph. Godine 1969. Rowntree’s se spaja s konkurentskom tvrtkom Mackintosh (Rolo, Munchies, Caramac, Toffo) uz novi naziv Rowntree Mackintosh, a 1988. prelazi u vlasništvo Nestléa.

Ruby čokolada

Najveći svjetski proizvođač čokolade, Barry Callebaut, predstavio je 2017. godine potpuno novu čokoladu ružičaste boje nazvanu Ruby. Ova, četvrta vrsta čokolade ne sadrži umjetne boje ili bobičasto voće. Ružičastu boju daje joj posebna vrsta kakao zrna koja rastu u Ekvadoru, Brazilu i Obali Bjelokosti te sadrže ružičasti pigment. Ruby čokolada sadrži i mlijeko u prahu i limunsku kiselinu što joj daje notu kiselosti.

S

Single-origin čokolada

Izrađuje se od kakao zrna s jedne plantaže, s jednog lokaliteta.

Surogat čokolada

Proizvod koji ne sadrži dovoljno visok udio kakao djelova. EU regulativa nalaže da čokolada mora sadržavati minimalno 28 posto kakao djelova.

T

Taman Artisan čokolade

Najnagrađivaniji čokolatijer i bean-to-bar maker u Hrvatskoj. Bean-to-bar čokolade izrađuje iz zrna kontroliranog podrijetla i u procesu proizvodnje primarni je cilj sačuvati i istaknuti terroire svakog zrna ovisno o njegovoj vrsti ili lokalitetu na kojem se uzgaja. Taman bean-to-bar čokolade se proizvode u ograničenim količinama, od maksimalno 120 komada po vrsti, a na tržište će izlaziti u tematskim serijama.

Tamna čokolada

Sastoji se od kakaovog praha (suhe tvari), kakaovog maslaca, šećera i emulgatora. Mora sadržati minimalan udio od 35% dijelova kakaa.

Tamna mliječna čokolada

Dark milk chocolate. Varijanta mliječne čokolade s visokim udjelom kakaa, obično iznad 40%.

Temperiranje

Temperiranje je postupak rastapanja čokolade do idealnog trenutka topljenja, zatim smanjenjem temperature do idealne točke hlađenja kada se formiranju pravilni kristali i na kraju podizanje na radnu temperaturu. Svaka vrsta čokolade ima idealnu temperaturu topljenja, ona varira od same vrste čokolade. Tri važna faktora kod temperiranja su vrijeme, temperatura i pokret.

Terroir

Čokolada kao i vino ima svoj terroir. Riječ terroir dolazi od francuske riječi i znači tlo, zemlja. Tim se izrazom u proizvodnji vina ističe dobar okus i miris rodnog kraja grožđa u kojem je ono proizvedeno. Iako je osnova riječi za taj vinogradarsko-vinarski termin tlo, terroir obuhvaća i mikroklimatske čimbenike, te ekspoziciju, insolaciju i inklinaciju, i u pravilu je neponovljiv, odnosno on je jedinstven-unikatan. Bitni elementi terroira su tlo, klima i čovjek (lokalna kultura).

Theobroma Cacao

Grčki naziv za stablo kakaovca. Stoji za “hrana bogova”, a dao ga je švedski znanstvenik Carl Linaeus u 18. st.

Tree-to-bar čokolada

Implicira da je proizvođač čokolade imao potpunu kontrolu nad načinom uzgoja i prerade svog kakaa te da je čokolada izrađena u zemlji podrijetla kakaa od kojeg se izrađuje.

Trembleuse

Posebno dizajnirana šalica za ispijanje kakaa koja se počela proizvoditi u Parizu krajem 17. stoljeća. Odlikuje se posebnim tanjurićem s držačem šalice, poklopcem i često dvjema drškama.

Trinitario

Uz Forastero i Criollo jedna od tri široko rasprostranjene skupine kakaa. Poznat je kao najbolji hibrid kakaa na svijetu. Trinitario potječe s Trinidada.

U

Udio kakaa

Postotak kakaove tvari u čokoladi. Uključuje suhu (kakaov prah) i masnu (kakaov maslac) tvar.

Union

Tvornica čokolade koja je 1911. krenula s radom u Zagrebu. Kasnije se s još nekoliko manjih tvornica spojila u Kraš, koji je danas najveći proizvođač konditorskih proizvoda u regiji. Te ujedno i najstariji i dalje operativni proizvođač čokolade u Hrvatskoj.

V

Van Houten

Nizozemski brend čokolade s tradicijom od skoro 200 godiaa. Van Houten proizvodi kakao u prahu od 1828. godine, kada je njegov osnivač Coenraad Van Houten započeo postupak proizvodnje kakaa u Amsterdamu u Nizozemskoj. Rezultat je bio ukusniji i topljiviji kakao u prahu koji je potaknuo rast industrije vrućih čokolada. Kakao masu obrađivali su alkalnim solima kako bi se uklonio gorak okus i krute tvari kakaa učinile topljivijima u vodi. Dobiveni proizvod naziva se čokoladom “nizozemskog procesa”. Danas je taj postupak poznat pod nazivom “Dutching”. Konačni proizvod, nizozemska čokolada, ima tamnu boju i blag okus. Van Houten se brzo širio i do kraja 19. stoljeća proširio se u Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Države, Francusku i Njemačku. Tada je ime Van Houten bilo sinonim za visokokvalitetni kakao u prahu.

X

Xocoatl

Napitak koji su pripravljali Asteci od prženog i samljevenog kakao zrna, vode, kukuruza, čilija i vanilije. U astečkom jeziku Nahuatl riječ xocoatl znači gorka voda.

Z

Zvečevo

Tvornica za proizvodnju konditorskih proizvoda i alkoholnih pića, osnovana 1921. u Požegi. U Zvečevu je proizvedena prva čokolada s rižom na svijetu. Bila je napravljena od ekspandirane riže, 90-postotne mliječne čokolade i mlijeka iz vlastite mljekare. Zvečevo je i danas prodaje pod nazivom Mikado.

Tvornica je započela rad pod nazivom Stock cognac Medicinal i u početku je proizvodila samo jaka alkoholna pića. Od 1936., kada je ostvarena suradnja sa švicarskim poduzećem Nestléom, Zvečevo počinje proizvoditi prve konditorske proizvode. Poslovna suradnja s Nestléom trajala je deset godina. Unutar tvornice postojala je i knjižnica za radnike, a uz tvornicu radnicima je bio vezan i društveni život. Poduzeće je 1948. nacionalizirano, a unatoč isteku Nestléove licence tvornica je uz jaka alkoholna pića nastavila proizvoditi i vlastite konditorske proizvode. Od 1951. nosi ime Zvečevo.

Tijekom 1960-ih nastali su mnogi drugi konditorski proizvodi, koji se prodaju i danas – mliječne čokolade s lješnjacima Seka i Braco, mliječne čokolade s više vrsta voćnog punjenja Samo ti i Volim te (od 1966) i čokoladni prutići s različitim punjenjima Mond (od 1970). Zvečevo je 1970. ponovno pokrenulo poslovnu suradnju s Nestléom, a od 1987. ponovno je pokrenulo i proizvodnju vafel-proizvoda.

Ž