Torta Tenerina slastica je dostojnu svakog dvora, a za njenu izradu potrebno Vam je svega desetak minuta. Savršenog i bogatog čokoladnog okusa, pjenaste i lagane teksture, torta tenerina je desert koji će oduševiti i najzahtjevnija nepca.
Glavni sastojak ove torte je čokolada stoga za njenu izradu koristite samo najkvalitetniju čokoladu koju možete pronaći. Naša preporuka je premium belgijska čokolada ChocoVix sa 55% kakaa. Idealna za izradu slastica radi omjera slatkoće i masnoće a istovremeno prekrasne kakao arome. Upalite pećnicu na 180 stupnjeva i krenimo…
Sastojci:
- 3 jaja
- 200 g tamne čokolade (min. 50% kakaa)
- 120 ml mlijeka
- 150 g omekšalog maslaca
- 100 g nerafiniranog smeđeg šećera
- 3 žlice glatkog brašna
- prstohvat soli
- prstohvat sode bikarbone
Čokoladne kapljice prelijte s mlijekom i stavite kratko na laganu vatru i neprestano miješajte dok se čokolada ne otopi (ili na jednu minutu u mikrovalnu pećnicu i potom izmješajte). Ostavite da se ohladi. Žumanjke odvojite od bjeljanjaka. Žumanjke i šećer umutite dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte omekšali maslac i mutite na najačoj brzini miksera. Umiješajte i brašno, a potom i otopljenu čokoladu. Operite metlice miksera i izradite čvrst snijeg od bjelanjaka. Laganim pokretima špatulom umiješajte snijeg od bjelanjaka u ranije napravljenu smjesu. Prelijte u okrugli kalup s obručem kojeg ste ranije obložili papirom za pečenje. Za ovu količinu smjese idealan je kalup od 24 cm.
Stavite peći na 30 minuta u ranije zagrijanu pećnicu, na 180 stupnjeva. Ostavite tortu da se ohladi u kalupu a potom ju prebacite na pladanj.
Vrhunsku belgijsku čokoladu za pripremu slastica pronađite u našoj muzejskoj trgovini.
Ružica Božić Cerovac, 17.06.2021.
*Tekstovi i sadržaji na web stranici www.muzejcokolade.hr su autorska djela i ne smiju se kopirati ili reproducirati za bilo kakvu upotrebu (komercijalnu ili nekomercijalnu) bez izričite pismene suglasnosti poduzeća Svijet čokolade d.o.o.