Select Page

Listopad – mjesec borbe protiv raka

Dolaskom listopada, cijeli svijet se okreće prema važnoj temi – borbi protiv raka. Poseban naglasak stavlja se na rak dojke koji je odgovoran za 25% svih malignih oboljenja u žena. I mi ćemo se zato malo odmaknuti od čokoladnih tema i potaknuti naše čitateljice na djelovanje u svrhu te borbe.

 

Važno je napomenuti – RANI STADIJ RAKA DOJKE NEMA OKOM VIDLJIVE SIMPTOME. Samo rano otkrivanje raka dojke doprinosi uspješnom liječenju, a prvi je korak u toj borbi samopregled dojki.

 

Rak dojke je ozbiljna bolest, ali rano otkrivanje povećava izgled za potpuno ozdravljenje. Osim samopregleda, redovite mamografije su također ključne za rano otkrivanje. Svaka žena starija od 40 godina trebala bi imati mamografski pregled svake 2 godine, dok se za one s obiteljskom anamnezom raka dojke preporučuje raniji početak mamografskih pregleda.

Samopregled dojki je jednostavan postupak koji svaka žena može redovito provoditi kod kuće. To uključuje pažljivo ispitivanje dojki kako bi se otkrile eventualne promjene, kvržice ili druge nepravilnosti. Ovaj proces treba obavljati svaki mjesec. Rano otkrivanje problema može značiti razliku između uspješnog liječenja i napredovanja bolesti.

 

UPUTSTVA ZA SAMOPREGLED DOJKI

Samopregled dojki je jednostavan i moćan alat za rano otkrivanje raka dojke. Redovito provodite samopreglede.

 1. Odaberite pravo vrijeme
  Izaberite isti dan svaki mjesec. Idealno je provoditi samopregled nekoliko dana nakon završetka menstruacije.
 1. Iskoristite ogledalo
  Pred ogledalom, vizualno pregledajte svoje dojke. Pripazite na simetriju, promjene u veličini ili obliku, crvenilo ili oticanje.
 1. Pregledajte dodirivanjem
  Koristeći blage pritiske, počnite lagano prstima pregledavati dojke. Radite kružne pokrete prstima duž svake dojke. Pripazite na kvržice, čvorove ili bol.
 1. Provjerite bradavice
  Pregledajte svoje bradavice, pazeći na svaku promjenu u teksturi, izgledu ili iscjetku.
 1. Pregledajte područje pazuha
  Nemojte zaboraviti pregledati i limfne čvorove u području pazuha. Osjetite ima li promjena, kvržica ili bolova.

Ako primijetite bilo kakve promjene ili nepravilnosti, odmah se obratite svom liječniku opće/obiteljske medicine. Rano otkrivanje raka dojke povećava šanse za potpuno ozdravljenje.
Zapamtite, briga o svom zdravlju je najvažnija investicija koju možete napraviti.

 

U Hrvatskoj, Udruga SVE za NJU pruža podršku ženama oboljelima od raka dojke i njihovim obiteljima, educira o važnosti prevencije i ranog otkrivanja te promovira zdrav način života. Također organiziraju različite edukativne i rehabilitacijske programe, kao i psihosocijalnu podršku za pacijentice.

 

Pozivamo sve čitatelje da podrže Udrugu SVE za NJU donacijama kako bi pomogli u njihovoj nesebičnoj misiji. Svaka donacija može pomoći u osiguravanju podrške oboljelima od raka dojke, edukaciji i prevenciji te promociji zdravog načina života. Također, dijeljenjem informacija o važnosti samopregleda dojki i mamografskih pregleda, možemo zajedno raditi na smanjenju broja oboljelih od raka dojke i povećanju šansi za izlječenje. Neka ovaj listopad bude mjesec u kojem svi zajedno doprinesemo borbi protiv raka dojke i unaprijedimo zdravlje žena diljem svijeta.

Umjesto da kupite čokoladu, ovaj mjesec činite dobro i donirajte Udruzi SVE za NJU. Koristeći mobilno bankarstvo možete učitati barkod i donirati iznos po želji. Hvala Vam!

 

Podijeli sadržaj s prijateljima

Pročitajte još članaka