Select Page

TAMAN Artisan Chocolates

Ako ste ljubitelji čokolade vjerojatno vas nije zaobišla informacija da je hrvatski brend TAMAN Artisan Chocolates početkom 2021. na tržište izbacio svoju drugu seriju bean-to-bar čokolada. Proizvode se u nano serijama tako da će svega 100 do 120 komada biti u opticaju na policama. Da vas podsjetimo, Tamanovci su vlasnici čak 17 prestižnih Academy of Chocolates odličja koji dokazuju njihovu kvalitetu i inovativnost. Isprofilirali su se kao proizvođači vrhunskih gourmet čokolada i pralina, no svoj uspjeh nastavljaju i u novoj manufakturnoj liniji.

Prva nano serija njihove bean-to-bar čokolade koja je izašla krajem 2020. godine bila je posvećena Južnoj Americi – Ecuador Arriba National, Guatemala Alta Verapaz i Peru Sumaqao. Svaka od tih čokolada u seriji nazvana je po drugoj odrednici – prva prema sorti kakaovca, druga po regiji, a treća po uzgajivaču sirovine kakaovca.

Drugu seriju, koja je na tržište puštena u veljači ove godine, posvetili su širenju kakaovca u svijet pa tako imamo priliku kušati arome i okuse s tri kontinenta: Južne Amerike, Afrike i Azije. Iako je kakaovac koji su koristili u proizvodnji s geografski vrlo udaljenih lokaliteta vrlo sličan po svojim organoleptičkim svojstvima, kroz različite pristupe prženju i končiranju*. nastale su potpuno drugačije čokolade i svaka je tako dobila svoj karakter.

TAMAN čokolada COLOMBIA, SIERRA NEVADA 75%, proizvedena je od kakaovca uzgojenog po ekološkim principima u izoliranoj planinskoj regiji Sierra Nevada de Santa Marta na sjeveru Kolumbije. Ovu čokoladu krasi bogat okus kakaa, s notom orašastih plodova i svježinom voćnih kiselina.

TAMAN čokolada MADAGASCAR, ANTSAMALA – Sambirano 73%, proizvedena je iz kakao zrna iz Afrike. Antsamala je farma u dolini rijeke Sambirano na Madagaskaru na kojoj lokalni farmeri pažljivo uzgajaju i obrađuju kakaovac kako bi istaknuli njegov jedinstveni pikantni okus praćen cvjetnim aromama, sasvim drugačiji od ostalih kakaovaca na otoku.

Azija je u ovoj seriji proslavljena s TAMAN čokoladom PHILIPPINES, MANA – Davao, 74%. Filipini su prva zemlja Azije u kojoj se počeo uzgajati kakaovac, a danas se regija Davao smatra jednom od prijestolnica finog kakaovca. Tamošnji farmeri redovito osvajaju najsjajnija priznanja za svoj kakao. Ova čokolada proizvedena je od najfinijih zrna kakaa s imanja Mana koje se nalazi u regiji Davao na južnofilipinskom otoku Mindanao, i donosi okuse suhog voća, grožđica i smokava, ruma, blage trpkosti.

Tamanovci svoju treću nano seriju najavljuju za jesen 2022.

 

Ružica Božić Cerovac, 25.05.2021.

 

 

*Tekstovi i sadržaji na web stranici www.muzejcokolade.hr su autorska djela i ne smiju se kopirati ili reproducirati za bilo kakvu upotrebu (komercijalnu ili nekomercijalnu) bez izričite pismene suglasnosti poduzeća Svijet čokolade d.o.o.

Galerija

 

Podijeli sadržaj s prijateljima

Pročitajte još članaka