Select Page

Kako čuvati čokoladu ljeti i spriječiti njeno kvarenje?

Ako ste pravi ljubitelj čokolade i redovito u njoj uživate, sigurno se ovih dana teško nosite s njenom konzistencijom nakon što je otvorite na sobnoj temperaturi. Dobro skladištena će, bez obzira na vrstu čokolade, kvrcnuti pri lomljenju te će imati glatku sjajnu površinu. Visoka temperatura topi čokoladu što rezultira time da kristali u njoj postanu nestabilni, pa nakon ponovnog stvrdnjivanja čokolada više nema ugodan ni izgled, ni konzistenciju, ni okus.

Koja je idealna temperatura za čuvanje čokolade?

Idealna temperatura na kojoj bi valjalo čuvati čokoladu je između 19ºC i 21ºC. Mnogi se ljeti odluče za čuvanje čokolade u frižideru, no to nije preporučljivo iz dva razloga. Prije svega, čokolada lako apsorbira mirise iz okoline pa će tako za koji dan mirisati po primjerice siru ili gulašu koji joj je u susjedstvu na polici. Drugo, čokolada će u frižideru na sebe povući vlagu što će rezultirati “cvjetanjem šećera” na površini. To neće utjecati na okus čokolade ali će izgledati manje privlačno zbog neugledne površine.

Gdje čuvati čokoladu po ljeti?

Čokoladu čuvajte na suhom i mračnom mjestu, a ako ćete ju čuvati duže vremena, zamotajte je u foliju pa stavite u vrećicu sa zip zatvaračem i istisnite sav zrak iz nje kako biste spriječili oksidaciju i kvarenje. Ovisno o vrsti čokolade na ovaj način čuvana može trajati do dvije godine kada je riječ o tamnoj čokoladi, mliječna će trajati do godinu dana, a bijela oko šest mjeseci. Naravno, ukoliko čokolada ima posipe ili punjenja onda oni utječu na kraći rok trajanja.

Ide li čokolada u frižider?

Ako baš nikako ne možete ljeti osigurati temperaturu do 22ºC tada je trebate staviti u frižider da biste zadržali njenu jestivost. Preporučamo da ju dobro zamotate sa folijom, čim stegnutije kako biste spriječili prodor kondenzata. Nakon toga ju stavite u vrećicu sa zipom i istisnite zrak. Spremite ju u frižider na gornju policu u vratima jer je tu temperatura frižidera najviša. Prije konzumacije ju ostavite na sobnoj temperaturi oko pola sata. Ako je čokolada prehladna, nećete moći potpuno osjetiti njene arome pa će užitak biti slabiji.

Čokolada koja se ne topi na vrućini

Za sve one manje pažljive i strpljive također imamo rješenje, a to je termostabilna čokolada. Ona sadrži manje udjela kakaove masti pa se ne topi ni u pećnici. Vrhunsku termostabilnu čokoladu možete kupiti u našoj trgovini pri Muzeju čokolade Zagreb. Cijena joj je 70 kn za 500 g. Ipak, preporučamo uživanje u klasičnim čokoladama jer one nam nude bogatstvo okusa za koje se vrijedi potruditi i pravilno ih čuvati.

 

Ružica Božić Cerovac, 11.08.2021.

 

 

*Tekstovi i sadržaji na web stranici www.muzejcokolade.hr su autorska djela i ne smiju se kopirati ili reproducirati za bilo kakvu upotrebu (komercijalnu ili nekomercijalnu) bez izričite pismene suglasnosti poduzeća Svijet čokolade d.o.o.

Podijeli sadržaj s prijateljima

Pročitajte još članaka