Select Page

Svjetski dan čokolade

Povijesna dimenzija proslave

Svjetski dan čokolade slavi se 7. srpnja svake godine, obilježavajući povijest i utjecaj ovog popularnog deserta. Iako je tradicija proslave relativno moderna, ideja iza nje je povezana s dolaskom čokolade u Europu. Godina 1550. često se spominje kao prvi datum kad je čokolada stigla na Stari kontinent. Ipak, povijesni zapisi upućuju na drugačiju priču.

Konkretno, španjolski konkvistador Hernán Cortés donio je kakaovac u Europu još 1527. godine, nakon osvajanja Astečkog carstva. Ova povijesna činjenica pomiče očekivani datum dolaska čokolade u Europu za čak 23 godine ranije nego što se to obično smatra. Više informacija o ovom intrigantnom razdoblju možete otkriti kroz stalni postav Muzeja čokolade Zagreb.

Proslava dana čokolade

Svjetski dan čokolade pruža izvrsnu priliku ljubiteljima čokolade diljem svijeta da uživaju u ovoj slastici i učine nešto posebno u njezinu čast. Ovaj dan nije formalno priznat datum, no neki vjeruju da je odabran simbolično kako bi označio povijesni prijelaz čokolade u Europu.

U Muzeju čokolade Zagreb, posjetitelji mogu sudjelovati u posebnim događanjima i aktivnostima koje obilježavaju ovaj dan. Uz degustacije i obilaske, muzej omogućuje dublje razumijevanje povijesti i kulture čokolade. Također, proslava u muzeju pruža priliku za stjecanje novih znanja kroz razne radionice i edukativne programe.

Zanimljivosti i kulturni utjecaj

Svjetski dan čokolade nije samo dan za uživanje u ukusnim pločicama, već i prilika da se prepoznaju kulturni i ekonomski utjecaji koje čokolada ima širom svijeta. Čokolada, koja je nekoć bila poznata kao “hrana bogova”, danas zauzima važno mjesto u svjetskoj gastronomiji.

Osim što muzej nudi jedinstvenu priliku za učenje o povijesti, posjetitelji se mogu opustiti uz širok izbor artisan čokolada i pralina dostupnih u muzeju, što osigurava nezaboravno iskustvo za sve ljubitelje čokolade. Ako ste zainteresirani za posebne događaje koje muzej nudi, svakako posjetite tijekom Dana čokolade i kave.

Podijeli sadržaj s prijateljima

Pročitajte još članaka