Select Page

Univerzalni recept za tekuću čokoladu iz 17.st.

Univerzalni recept za tekuću čokoladu iz 17.st.: preporuka Antonija Colmenera za prezaposlene

Jeste li se ikada zapitali koja je definicija prezaposlenog čovjeka u 17.stoljeću? Koliko je jedan kralj dnevno potpisao zakonskih akata? Koliko su ugledni suci i odvjetnici imali parnica svaki dan? Ili pak, koliko su iskusni liječnici imali svakidašnjih operacija?

Ako ste posjetili Muzej čokolade Zagreb, znate da je ova gore spomenuta europska elita uživala u čokoladi. Međutim, jesu li uistinu imali dovoljno slobodnog vremena u neometanom uživanju?
Odgovori na ova pitanja leže u traktatu Antonija Colmenera o čokoladi iz 17. stoljeća. Svi ovi spomenuti svakodnevno su imali pune ruke posla, te bi se često njihovo opuštanje u toploj čokoladi svelo na nekoliko minuta na dan. No, da bi zadovoljili svoju brzinsku dnevnu antistres dozu čokolade, morali su unaprijed pripremiti štapiće kakaove paste.

Za izradu bili su potrebni slijedeći sastojci:

  • 100 zrna kakaa
  • 2 mahune dugačkog crvenog papra
  • 1 šaka anisa
  • 6 ruža iz Aleksandrije
  • 2 štapića cimeta
  • 1 doza lješnjaka i badema
  • 0.50 kg bijelog šećera

 

Kada bi ih pribavili, pripremili bi štapiće na slijedeći način:
Sve sastojke trebalo je prvo osušiti. Zatim sastojke redom, jedan po jedan, samljeti u metateu: prvo cimet, crveni papar i anis, na kraju zrna kakaa. Sve sameljene sastojke stavili bi u jednu posudu, sjedinili ih sa velikom žlicom, te bi posudu stavili na zagrijan metate. Smjesu bi lagano miješali, pazeći da ne zagori. Kada se dobila jednolična gotovo tekuća masa, uzeli bi sa žlicom dio paste, stavili na papir, papir zarolali tako da pasta ispadne lagano van u obliku štapića. Štapiće bi zatim dobro uskladištili na hladnom i tamnom mjestu do upotrebe.

Nakon što su unaprijed napravljeni štapići, u čokoladi se moglo brzinski uživati bilo kad. Sve što su trebali je zagrijati malo vode. Nakon toga, uzeli bi unaprijed pripremljeni štapić kakao paste sa začinima, smrvili ga i stavili u manju posudu. Dodali bi u to šećer, te zagrijanu vodu. Sve bi pomiješali s molinetom, te popili s pjenom u kratkoj pauzi.
A pošto ste i vi sigurno prezaposleni iskoristite slobodnu nedjelju, zasučite rukave i pravac u kuhinju napraviti čokoladne štapiće, zahvalit ćete nam kasnije.

Martina Hukavec Vlašić, mag. hist., 20.06.2021.

 

*Tekstovi i sadržaji na web stranici www.muzejcokolade.hr su autorska djela i ne smiju se kopirati ili reproducirati za bilo kakvu upotrebu (komercijalnu ili nekomercijalnu) bez izričite pismene suglasnosti poduzeća Svijet čokolade d.o.o.

Podijeli sadržaj s prijateljima

Pročitajte još članaka